Eterul. Notiuni generale


Eterul. Probabil nici un alt concept tehnico-stiintific n-a provocat mai mult extaz pentru unii si indignare pentru altii decat acest cuvant si tot ce este legat de el! Este o notiune care a fost rescrisa de nenumarate ori in cartile oficiale pentru a fi corecta din punct de vedere politic si pentru a nu deranja dogma deja incetatenita.

Oficial, este un cuvant de origine greaca. αἰθήρ (aithēr), in greaca, inseamna “aer pur” sau altfel spus, “esenta pura” unde traiesc zeii, fiind considerat “materialul” care umple regiunea din Univers de dincolo de Pamant.

Care ar fi definitia corecta a termenului “Eter”? In urma studiului indelungat cred ca cea mai apropiata de realitate ar fi: “Eterul este substratul lumii materiale (fizice).” Adica “ceva” care joaca rolul de suport pentru tot ceea ce percepem ca fiind fizic. Aceasta viziune este, de fapt, si motivul existentei acestui blog. Tocmai aceasta proprietate fundamentala a Eterului il face asa de important! De ce? Pentru ca intervenind doar pe acest substrat poti determina ce se intampla in lumea fizica, aceasta din urma nefiind altceva decat proiectia sau “condensarea” unor structuri energo-informationale din Eter.

Tom Bearden denumeste aceasta ramura “fizica pre-cursorilor”, iar rusii o numeau “energetics”. Cu alte cuvinte, se foloseste o cantitate modesta de energie pentru a da o “comanda” in acest substrat (de obicei este o comanda de structurare energo-informationala), si, automat, noua structurare va determina in plan fizic o rearanjare a materiei, rearanjare care se va face cu un consum redus de energie de la utilizator/operator comparativ cu cazul in care aceeasi re-aranjare ar fi fost facuta strict la nivel fizic, prin forta bruta. Diferenta de energie provine evident de undeva, din Eter. Ca analogie pentru aceasta re-structurare as da exemplul din cimatica (cymatics), in care o placa metalica pe care se pune nisip (sau pulberi) este facuta sa vibreze la unison cu un generator de frecvente acustice. In functie de frecventa aleasa, modelele (pattern-urile) de interferenta se schimba. Ei bine, prin analogie, intreg mecanismul acesta este deja pus la dispozitie, gratis, la nivelul eteric, operatorului ramanandu-i doar sa dea comanda (sa schimbe frecventa, in exemplul nostru) si totul se petrece (relativ) automat!

Magicienii autentici sau oamenii de stiinta initiati in tehnologii eterice au inteles ca este mai eficient sa lucrezi la acest nivel decat in planul fizic din mai multe motive:

 • Eterul joaca rolul de “camp unificat”.
  Actiunile operatorului pot avea loc la orice distanta, la momente de timp atent selectate.
 • Totodata Eterul joaca rolul de baza de date universala (asa-numita cronica akasha) din care se pot extrage informatii de orice fel, din orice spatiu si “timp”.
 • Operatorul are acces la resurse nelimitate de energie pentru actiunile sale, acestea putand fi realizate cu un consum extrem de redus de energie proprie.

Cateva exemple de tehnologii fizice care produc efecte mari in plan fizic, comparativ cu energia investita de operator/ utilizator: cloudbuster-ele, armonizatoarele lui Slim Spurling. Acum doar le mentionez, urmand ca in posturile viitoare sa analizam modul de functionare si construirea lor.

Si acum sa ne aruncam o privire si asupra modului in care este prezentat conceptul de Eter tinerelor generatii, inca de pe vremea in care incep sa studieze fizica (in special electro-magnetismul). Am lasat special aceasta sectiune mai la urma pentru a observa spalarea la creier care incepe din cadrul sistemului “educational”.

In orele de fizica ni se prezinta povestea eroica a fizicienilor care si-au pus problema: “Cum se propaga lumina (si undele electro-magnetice, in general)? O unda electro-magnetica are nevoie de un mediu (numit de unii eter luminifer) ca sa se propage?” Si apoi ni se serveste deja un raspuns prefabricat: “Nu este nevoie de un mediu de propagare, pentru ca experimentul MichelsonMorley ne arata ca nu exista nici o deplasare a franjelor de interferenta!” Acest experiment are atatea probleme incat ii voi dedica, cel mai probabil, un post separat. In cel mai fericit caz acest experiment ar fi demonstrat ca nu exista un Eter asa cum l-au conceput ei (autorii cartilor de propaganda fizica). Ceea ce nu mentioneaza acestia este ca acest experiment a avut si are in continuare destul de multi contestatari, inclusiv din mediul academic, unii chiar pe buna dreptate! In plus, exista teorii bazate pe Eter, care explica in diferite moduri rezultatele acestui experiment…

Fac precizarea ca pe acest blog conceptul de Eter nu va fi analizat din perspectiva ingusta de Eter luminifer (in general gandit ca un mediu cvasi-omogen), ci de substrat al lumii fizice (chiar unul dinamic, in oricare “punct” al sau), sau, daca va place mai mult, ca o extra-dimensiune. Conceptul de Eter este strans legat si de conceptul de corp eteric/nivel eteric din ezoterism/ disciplinele spirituale. Alte nivele, dupa unele clasificari ar fi: fizic, eteric, astral, mental, cauzal, spiritual si atmic, fiecare din acestea fiind o subportiune de o “densitate” mai mare/”vibratie” mai “joasa” din nivelul imediat urmator (fizic din eteric, eteric din astral, etc.). Asadar, Eterul nostru, nu este o realitate ultima, ci doar un nivel intermediar in cadrul Creatiei, Universului, Naturii, etc…

Un alt aspect deosebit de important este acela ca Eterul poate fi accesat atat prin tehnologii externe omului (fizice), cat si prin tehnologii interne (tehnici energetico-spirituale). In prima categorie intra tehnologiile de tip Tesla, Bedini, Bearden, Wilhelm Reich, Slim Spurling, etc. In cea de-a doua intra tehnicile spirituale stravechi, de pe diverse continente si din diverse timpuri: arte martiale, yoga, reiki, taiji, qigong, samanism, practici mistice, etc. Ar mai fi o a treia categorie, una hibrida, care foloseste elemente din cele doua categorii. In aceasta categorie ar intra radionica (denumita psihotronica in est) si unele parti din radiestezie.

Sper ca prin aceste precizari sa nu-i indepartez pe cei care nu au nici o tangenta cu chestiunile spirituale, dar sunt interesati de tehnologiile fizice. Insa acestia trebuie sa retina urmatorul aspect: fara evolutie interioara omul ramane pe acelasi nivel si se invarte in cerc (se va confrunta la nesfarsit cu acelasi tip de probleme in viata de zi cu zi). Poate deveni stapan pe o anumita bucata din Univers, dar niciodata nu-i va cunoaste subtilitatile!

Advertisements
This entry was posted in Eter and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Eterul. Notiuni generale

 1. Pingback: Tehnologii ezoterice | Tehnologii ezoterice

 2. zamolxae says:

  “…Universul nu e doar o structura materiala de natura fizica, ci este o ierarhie de structuri subordonate, unde corpurile solide ocupa locul inferior. Deasupra lor se afla, in ordine ierarhica si putin simplificand schemele propuse, lichidele, gazele, corpurile eterice, corpurile astrale, proiectiile mentale, sufletul uman, entitati spirituale supraumane, ca in fruntea ierarhiei sa fie asezata, de sigur, Divinitatea”
  Mandics Gyorgy, Omul si universul, Editura Facla, 1983, pag. 141.

  Cum comentezi citatul de mai sus? De acord sau nu? Care este viziunea ta?

 3. ezotech says:

  @zamolxae
  Partial sunt de acord. Insa nu stiu daca putem vorbi de o ordine ierarhica cand vine vorba de starile de agregare ale materiei fizice: solid, lichid, gazos. Iar referitor la citatul de mai sus cred ca e vice-versa: Divinitatea se “coboara” pe diferite nivele: suflet –> mental –> astral –> eteric –> material. Si, poate mai nou, in mediul virtual! 😛

 4. Pingback: Experimentul Michelson-Morley. Interpretări şi controverse | Tehnici si tehnologii ezoterice

 5. Zamolxe says:

  Ma intreb daca aceasta ierarhizare cu care suntem toti faliliari nu cumva exista doar din punctul nostru de vedere mental…
  Daca realitate nu este altceva decat un continuum “energetic”, iar materia nu este altceva decat o “bucla” in acest continuum?
  Pentru a intelege mai bine, sa luam drept exemplu un fir de ata… Privit dintr-un anumit unghi acesta pare a fi liniar, dar poate fi ondulat in functie de anumiti factori/vointe externe (sa-l comparam cu un camp energetic). Ce se intampla daca facem un nod? Deja se schimba ceva in imaginea firului de ata. A aparut altceva, sa zicem un atom. Pe acest atom il putem manipula foarte simplu, actionand asupra firului de ata (aka camp energetic) fara a atinge nodul…
  Ideea este ca nodul (reprezentand materia) este una si acelasi lucru cu firul de ata (reprezentand energia), ierarhizarea neexistand decat in mintea observatorului…

  Imi scapa mie ceva?

 6. Zamolxe says:

  Din Zamolxe… :))

 7. Somnul indus de medicamente si de alte substante chimice (ceaiuri) nu ajunge la nivelul de profunzime necesar pentru vindecarea maladiilor (Theta) si pentru repararea ADN-ului (Delta). Gasiti ritmurile Theta si Delta pentru imprintarea apei pe http://AQUAlibrum.org, oferite promotional in Romania cu 50% reducere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s