Unde scalare: Viziunea lui Tesla (I)


Continuăm subiectul undelor scalare prin prezentarea viziunii unor experimentatori. În acest post începem cu Tesla. Mai jos sunt două extrase din cartea „Tesla – Biografia unui geniu”, autor Marc J. Seifer. M.J. Seifer este cunoscut pentru munca minuţioasă de documentare, mergând în special pe analiza unor documente originale din epocă, încercând să evite dezinformările, falsurile sau speculaţiile. Fac precizarea că textele conţin unele imperfecţiuni de exprimare/ traducere, cititorul fiind îndemnat să treacă peste acestea şi să se concentreze pe esenţa informaţiei transmise.

Pag. 112:

<<Tesla a afirmat că putea să genereze oscilaţii electromagnetice care să prezinte atât caracteristici ondulatorii transversale, cât şi longitudinale. Primul caz (undele transversale) corespunde conceptului de eter ca mediu pentru propagarea impulsurilor ondulatorii; iar cel de-al doilea caz (undele longitudinale) corespunde cu ceea ce astăzi este cunoscut ca energia cuantică analogă propagării undelor sonore prin aer. Tesla a susţinut, împotriva tuturor argumentelor contrarii, chiar şi până în zilele noastre, că frecvenţele sale electromagnetice se propagau sub forma unor impulsuri longitudinale, ca gloanţele, şi astfel puteau să transporte cu mult mai multă energie decât undele transversale hertziene.>>

Pag. 105:

<<Pe drumul de întoarcere, Tesla a făcut o călătorie specială în Prusia, pentru a se întâlni cu eminentul patriarh Hermann Ludwig von Helmholtz, la Berlin, şi cu celebrul său student, Heinrich Hertz, la Bonn. Bărbat cu aer tineresc şi trăsături fine, cu barbă, fruntea înaltă şi chipul prelung, Hertz atrăsese atenţia lumii efectuând primele experimente semnificative de comunicaţii fără fir, multe dintre acestea fiind repetate sau dezvoltate de Tesla.

În încercarea de a clarifica descoperirile lui James Clerk Maxwell legate de fenomenul electromagnetic şi relaţiile sale cu lumina şi structura eterului, în 1886, Hertz construise „bobine plate cu înfăşurare dublă spirală”, pe care le-a folosit în experimente de inducţie, în încercarea de a măsura propagarea undelor electromagnetice. Hertz, la fel ca Tesla la scurt timp după el, a pus în evidenţă efecte de rezonanţă dintre circuitele primar şi secundar şi „a stabilit existenţa unor unde stabile cu nodurile şi ochiurile caracteristice pe un conductor lung şi drept”. De asemenea, a reuşit să măsoare lungimea de undă a undelor din conductor. Cu toate acestea însă, Hertz s-a deosebit decisiv de Tesla în privinţa interpretării semnificaţiei ecuaţiilor lui Maxwell şi a conceptualizării structurii eterului, decurgând de aici.

Extrăgându-şi clarificările mai mult din teorie decât din experimente, Hertz crease o interpretare matematică elegantă a ecuaţiilor lui Maxwell, însă cu preţul unor aspecte ale teoriei lui Maxwell, mai ales potenţialele de vector (cantitate care are amplitudine şi direcţie) şi scalar (cantitate care are amplitudine, însă nu are direcţie, asemenea unui punct sau unui câmp). Repetând experimentele lui Hertz, Tesla a postulat că aceste componente nu ar fi trebuit să fie eliminate. Ceea ce a încercat să-i spună lui Hertz şi a scris câteva luni mai târziu a fost că ar fi „mult mai adecvat ca undele electromagnetice să fie denumite unde sonore electrice sau unde sonore ale aerului electrificat”.

„Între 1887 şi 1889, când domnul Heinrich Hertz şi-a efectuat experimentele”, i-a declarat Tesla în cadrul unui interviu, „scopul său era de a demonstra o teorie care postula existenţa unui mediu care umple spaţiul, denumit eter, lipsit de structură, de o fluiditate imposibil de conceput… dar posedând, cu toate acestea, o [mare] rigiditate”. A obţinut anumite rezultate şi întreaga lume le-a aclamat ca reprezentând o verificare a acestei venerate teorii, însă în realitate ceea ce a observat el tindea să-i dovedească tocmai falsitatea.

„Am susţinut ani de zile înainte de aceasta faptul că nu poate să existe un mediu asemenea celui presupus şi că mai curând ar trebui să admitem punctul de vedere potrivit căruia spaţiul este plin cu o substanţă gazoasă. Repetând experimentele lui Hertz, cu aparate mult îmbunătăţite şi cu mult mai puternice, am avut satisfacţia că ceea ce observase nu reprezenta nimic altceva decât efectele undelor longitudinale într-un mediu gazos, cu alte cuvinte unde propagate prin compresiuni şi expansiuni alternative [sublinierea autorului]. El observase unde foarte apropiate de genul undelor sonore în aer”, nu unde electromagnetice transversale, cum se presupune în general.>>

Sursa: New York Herald Tribune, Sept. 22, 1929, pp. 1, 29, Articolul “Nikola Tesla Tells Of New Radio Theories – Does Not Believe in Hertz Waves and Heaviside Layer, Interview Discloses”

   <<Tesla a încercat să iniţieze un dialog, făcând observaţia că experimentele sale tindeau să contrazică rezultatele matematice pe care le obţinuse Hertz, însă Hertz l-a respins. „S-a arătat într-o asemenea măsură de dezamăgit”, îşi amintea Tesla, „încât am regretat că făcusem călătoria şi m-am despărţit de el cu părere de rău”.

Repetând experimentele lui Hertz, Tesla încercase să îi arate profesorului german că generatorul său putea să producă o frecvenţă mult mai adecvată pentru transmiterea fără fir a impulsurilor. Tesla pusese deja ochii pe ideea transmiterii energiei de putere prin mediul ambiant, iar paradigma hertziană pur şi simplu împiedica această posibilitate. Însă egourile s-au ciocnit, un Weltanschauung ameninţându-l pe altul, iar Hertz nu avea să ajungă niciodată să înţeleagă faptul că dispozitivul său era depăşit. Poate că acest fapt a fost spre avantajul lui Hertz, deoarece până în zilele noastre frecvenţele destinate transmisiunilor fără fir sunt denumite unde hertziene, când, în realitate, îi aparţin lui Tesla, deoarece sunt produse de oscilatori continui de înaltă frecvenţă şi nu de aparatul primitiv al lui Hertz întrerupt de un interstiţiu pentru scânteie.>>

Observaţii:

 1. Tesla concepea altfel Eterul decât contemporanii săi. Vedem mai sus analogia cu mediul gazos.
 2. Tesla ne indică că undele e.m. sunt efecte ale undelor longitudinale.
 3. „…paradigma hertziană pur şi simplu împiedica această posibilitate”. A se vedea transmiţătorul-amplificator (turnul de la Wardenclyffe) şi reproducerea lui la scară redusă de către Konstantin Meyl şi studenţii săi. Mergând doar pe folosirea undelor hertziene este într-adevăr imposibil aşa ceva. E drept că pentru turnul de la Wardenclyffe mai trebuie luat încă ceva în calcul: curenţii telurici.
 4. Observăm folosirea de „bobine plate cu înfăşurare dublă spirală” (la fel şi la K. Meyl) în experimentele orginale şi nu de bobine clasice, aşa cum sunt obişnuiţi electroniştii din ziua de astăzi, aceştia, din urmă, lucrând doar cu unde e.m., eliminând prosteşte posibilitatea de a lucra cu esenţialul.
 5. A se remarca interpretarea diferită a ecuaţiilor lui Maxwell în forma originală de către Tesla. El găsise o semnificaţie fizică (experimentală) a unor termeni scalari eliminaţi de Heaviside & Co. Vezi postul anterior.
 6. Morala este că fizicienii teoreticieni care stăpânesc foarte bine matematica sunt tentaţi să aleagă o formă elegantă a unei teorii în detrimentul părţii experimentale, care uneori le scapă.

  Bibliografie:

  • “Tesla – Biografia unui geniu”- Marc J. Seifer. Titlu original: “Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla : Biography of a Genius”
  • “Tesla Said”, compiled by John Ratzlaff
  • Alte fotocopii si scan-uri ale ziarelor citate mai sus.

  Va urma

Advertisements
This entry was posted in Eter, Nikola Tesla and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Unde scalare: Viziunea lui Tesla (I)

 1. Pingback: Tehnologii ezoterice | Tehnici și tehnologii ezoterice

 2. ioan says:

  Chiar daca nu sunt tocmai la curent cu fizica, decat in termeni destul de generali, mi se pare foarte interesant subiectul(subiectele). Pe viitor, am sa incerc sa mai recuperez din lacune, pentru o mai buna intelegere si pentru ca mi se pare necesar.

 3. alex says:

  Salut Synthesis si succes blogului 🙂

  Eu sunt interesat de subiectul undelor scalare si in special de posibilitatea de a transporta informatie cu viteze mult peste cea a luminii. Asa ca o sa urmaresc seria ta de articole si le astept pe cele despre K Meyl.

  Plus discutatele teorii ale lui Haramein (Flavian pare sa fie fanul lor, eu nu sunt prea convins). Au vreun impact in discutia despre undele scalare?

  • ezotech says:

   Salut, Alex! Multumesc pt vizita si interes!
   Legat de Haramein, impresia mea si a altora cu care am mai schimbat pareri pe tema teoriilor alternative, este ca pe de o parte incearca sa recicleze din teoriile main-stream defecte, pe de alta parte incearca sa introduca in constiinta omului modern elemente de geometrie sacra sau tehnologii free-energy, anti-gravitationale, etc. Unele rezultate cred ca le-a obtinut initial mai intuitiv, iar apoi a incercat sa le explice sau sa le potriveasca cu teoria oficiala. Eu unul nu cred in tot ce spune el, de ex. gauri negre, th. rel. aplicata la scara mare, etc., adica tot ce mai pastreaza vreo legatura cu main-stream-ul care n-a dat nici o tehnologie practica concreta pana acum.
   Pana acuma nu m-am gandit sa fac o abordare Haramein-unde scalare (nu stiu cat de mult se leaga), dar… nu este exclus pe viitor!

  • ezotech says:

   Alex, am reusit sa reproducem noi experimentul lui Konstantin Meyl. Vezi prezentarea de la Festivalul organizat de Flavian: https://ezotech.wordpress.com/2014/12/29/aspea-festivalul-comunitatilor-autosustenabile-de-la-brasov-decembrie-2014/

 4. Pingback: Unde scalare: Viziunea lui Tesla (II) | Tehnici și tehnologii ezoterice

 5. dan says:

  …salutare ,aproape toate propozitiile lui Tesla trebuie luate in serios , eu cred ca a fost un profet ! al stiintei , v-as ruga sa-mi dati trimiteri de linkuri catre carti adevarate despre el , dar sa fie in limba romana ,daca gasiti . Va multumesc foarte mult anticipat . Din ce am inteles eu , secretul este , sa faci sa intre si sa se mentina in rezonanta …orice sistem …adica sa vibreze , prin aceasta miscarea este mentinuta ,amplificata . Problema este sa poti aduce corpurile impreuna pt a interactiona si astfel se produce energie.
  Secolul al 18-lea este de fapt baza celor mai multe descoperi ,reforma spirituala , a adus cu sine , inteligenta umana la apogeu . Ce avem acum , este o idiotenie a oamenilor de stiinta corupti si o poluare si distrugere ireversibila . Traseul adevarat al stiintei a fost deviat cind, s-a renuntat la adevarata electricitate si s-au acceptat combustibilii fosili.
  Iata ce mult am stagnat ,din pricina unor afaceristi idioti .!

  • ezotech says:

   Multumesc pt comentariu! Sunt cateva carti tiparite in limba romana, dar sunt mai mult orientate spre biografia sa. Eu am citit materiale scrise in engleza fie de Tesla in ziarele si revistele vremii sale, fie notitele sale, cum ar fi “Colorado Spring notes”. Nu cunosc sa fie traduse lucrarile sale tehnice in limba romana.

 6. Mihai says:

  Am citit pe net, ca Tesla, a realizat un automobil ce avea drept sursa de energie, undele scalare produse de un motor cu D=30cm(aproximativ) si L=1,5m, care interactiona cu campul magnetic al Pamantului. Acel automobil a fost testat de acesta, obtinand o viteza maxima de 90 Km/h. Tesla, care locuia intr-o camera de hotel, simtindu-se vlaguit, pusese pe usa camerei sale un bilet “Please don’t disturb”.A doua zi, camerista, a constatat ca Tesla decedase si doua nereguli:1)Usa camerei fusese fortata, 2)Toate schitele si documentele lui Tesla disparusera.

 7. Mihai says:

  As avea o intrebare: ce lungime de unda au undele scalare?

  • ezotech says:

   Nu stiu cat de corect e sa vb de lungime de unda la unde longitudinale. Dar, daca m-as lua dupa una din definitiile lungimii de unda, s-ar putea aplica si in acest caz. Si as zice ca variabila de la caz la caz.

 8. Este cel mai documentat text despre Unde scalare: Viziunea lui Tesla (I) .

  Mult success!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s