Unde scalare: Viziunea lui Tesla (II)


Partea I

Partea II:

New York World, 19 Mai 1907
Mr. Tesla on the Wireless Transmission of Power
     „Nixon n-a reuşit să înţeleagă că în sistemul meu de transmisie fără fir efectele nu se reduc odată cu distanţa. Sistemul meu nu are de-a face cu undele Hertziene, cu excepţia faptului că o parte din dispozitivele mele pot fi utilizate şi pentru producerea lor.”

New York Times, 22 oct. 1907, p.8, col. 6
Possibilities of „Wireless”
Nikola Tesla Says Distance Forms No Obstacle to Transmission of Energy
  
„Este o mare diferenţă între sistemul primitiv de trimitere a semnalelor prin unde Hertz-iene, util doar la o distanţă de câteva mile, şi marea artă a transmiterii energiei la distanţă, care permite unui expert să trimită, la orice distanţă, nu doar semnale, ci şi putere electrică în cantităţi nelimitate, şi pentru care experimentele transatlantice sunt doar o aplicaţie brută.
  
[…]Spectrul interferenţei a fost invocat de telegrafia radio sau bazată pe unde Hertz-iene, în care acordajul este absolut imposibil, pur şi simplu deoarece efectul scade rapid cu distanţa. Dar, în cadrul sistemului meu de transmitere a energiei, bazat pe folosirea impulsurilor care nu scad sensibil o dată cu distanţa, acordajul perfect şi artificii elaborate de individualizare sunt realizabile.”

New York Daily Tribune, 25 oct. 1907
Tesla on Wireless
Electrical Inventor Thinks Marconi’s Plants Inefficient
  
„Staţiile lui Marconi sunt ineficiente, şi nu se bazează pe aplicaţiile celor două descoperiri ale mele, „arta individualizării”, ce face mesajul să nu interfere şi non-interferabil, şi „unde staţionare”, care anihilează distanţa la modul absolut şi transformă întreg pământul în echivalentul unui conductor fără rezistenţă.”

New York World, 5 Ianuarie 1908
Nikola Tesla’s Forecast for 1908
    „Anul ce vine va fi unul important pentru cum gândim şi din punct de vedere al rezultatelor. Va marca sfârşitul unor idei eronate care, prin efectul lor paralizant asupra minţii, au sugrumat cercetarea independentă şi au împiedicat progresul şi dezvoltarea diverselor ramuri ale ştiinţei şi ale ingineriei.
    Prima de care vom scăpa este iluzia undelor Hertz-iene sau electro-magnetice. Deja experţii îşi dau seama că telegrafia şi telefonia fără fir practice sunt posibile doar prin minimizarea acestei radiaţii risipitoare. Recentele rezultate obţinute în această manieră cu aplicaţii relativ neelaborate ilustrează izbitor posibilităţile acestei arte originale. Înainte de sfârşitul anului transmisia fără fir de ambele părţi ale Pacificului şi telefonia fără fir trans-atlantică pot fi aşteptate cu deplină încredere. Folosirea telefoniei fără fir în zone izolate se va răspândi ca focul.
   Acest an va marca prăbuşirea ideii iluzorii că eficacitatea trebuie să scadă o dată cu distanţa. Prin imprimarea pământului cu anumite vibraţii la care răspunde rezonant, întreaga planetă este redusă virtual la dimensiunea unei biluţe, permiţând aşadar reproducerea oricărui fenomen, ca vorbirea umană, muzica, fotografii sau caractere, şi chiar transmisia energiei electrice în cantităţi nelimitate cu fix aceeaşi uşurinţă si economie la orice distanţă, oricât de mare ar fi aceasta.”

New York Times
8 Aprilie 1934, Secţiunea X, p. 9, col. 1
Tesla sees evidence radio and light are sound
An Inventor’s Seasoned Ideas
Nikola Tesla, Pointing to ‘Grevious Errors’ of the Past, Explains Radio as He Sees It at Age of 77 – He Expects Television
By Orrin E. Dunlap, Jr.

Fructele Izolării
   Marile laboratoare moderne de cercetare nu sunt decât incubatoarele ideilor aşa cum le vede el. Rareori, dacă vreodată, explică el, vreo idee originală de importanţă majoră a apărut în vreun laborator sofisticat. “Oul” ştiinţei este depus în “cuibul” solitudinii. E adevărat că mai tarziu poate fi incubat, “clocit” şi  crescut în laboratoarele de milioane de dolari.
   „Este un fapt providenţial că tânărul sau cel cu o minte inventivă nu este ‘binecuvântat’ cu un milion de dolari”, spune dl. Tesla. „I-ar fi greu să gândească. Mintea e mai ascuţită şi mai pătrunzătoare în separare şi în solitudine neîntreruptă. Nu e nevoie de nici un laborator mare în care să gândeşti. Originalitatea înfloreşte în izolarea fără influenţe exterioare care nenorocesc mintea creativă. Fii singur! Acesta este secretul inventicii! Fii singur! Atunci ideile apar. De aceea multe din miracolele pământeşti îşi au originea în împrejurări modeste.”
   Radio experimentatorii acestei perioade folosesc teorii antice, crede dl. Tesla, şi avertizează că progresul va fi mai rapid atunci când vor renunţă la vechile idei şi le vor adopta pe cele noi. Îndrumările sale pentru a merge pe calea cea bună pentru radio, televiziune şi diverse alte ramuri ale ştiinţei urmează în continuare:
   „Fascinaţia teoriei electro-magnetice a luminii, propusă de Maxwell şi investigată ulterior experimental de Hertz, a fost atât de mare încât şi acum, deşi controversată, influenţează minţile oamenilor de ştiinţă. Această teorie presupunea existenţa unui mediu solid, dar care permitea corpurilor fizice să treacă prin el fără să opună rezistenţă; rarefiat dincolo de imaginaţie, şi totuşi, conform concepţiilor noastre asupra principiilor mecanice şi a secolelor de experienţă, un astfel de mediu era absolut imposibil. Totuşi, lumina era considerată un fenomen legat de acel mediu; adică, unul capabil să transmită vibraţii transversale asemenea unui solid.


    O întrebare pe care Tesla și-a pus-o
   „Este adevărat,” a spus dl. Tesla, „că multe minţi au luat în considerare teoria eterului gazos, dar a fost respinsă din nou şi din nou deoarece într-un astfel de mediu undele longitudinale s-ar propaga cu o viteză infinită. Lord Kelvin a conceput aşa-numitul eter contractiv, având proprietăţi care ar duce la o viteză finită a undelor longitudinale. Totuşi, în 1885, o disertaţie academică a fost publicată de Prof. De Volson Wood, un american, de la un institut din Hoboken, care analiza un eter gazos în care elasticitatea, densitatea şi căldura specifică au fost determinate cu o rară eleganţă academică. Dar, până acum, tot ce ţine de subiect e pur teoretic.”
    Ce altceva poate fi lumina decât o vibraţie transversală? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o şi la care şi-a propus să afle răspunsul.
   „Consider acest lucru extrem de important,” spuse dl. Tesla. „Lumina nu poate fi altceva decât o perturbaţie longitudinală în Eter, implicând compresii şi rarefacţii (destinderi) alternative. Cu alte cuvinte, lumina nu poate fi altceva decât o undă sonoră în Eter.”
   Acest lucru e clar, explică dl. Tesla, dacă în primul rând se realizează că ne-existând un eter Maxwellian, nu poate exista nici o oscilaţie transversală în mediu. Teoria Newtoniană, crede el, este greşită, deoarece eşuează complet în explicarea faptului că o mică lumânare poate proiecta particule cu aceeaşi viteză ca cea imprimată de soarele arzător, care are o temperatură extrem de înaltă.
   „Ne-am asigurat experimental”, spune dl. Tesla, „că lumina se propagă cu aceeaşi viteză indiferent de tipul sursei. O asemenea constanţă a vitezei poate fi explicată doar presupunând că este dependentă doar de proprietăţile fizice ale mediului, în mod sprecial densitatea şi elasticitatea.”

    Posibilităţile micro-undelor
    Trecând acum la undele fără fir, este de asemenea adevărat că ele sunt de aceeaşi natură ca şi undele luminoase, doar că ele nu sunt transversale ci longitudinale. De altfel, transmiţătoarele radio nu emit altceva decât unde sonore în eter, şi dacă experţii vor realiza acest lucru vor explica mult mai uşor observaţiile interesante făcute în timpul folosirii acestor unde.
   „Fiind un lucru dovedit că undele radio sunt asemenea undelor sonore din aer, este evident că cu cât sunt mai scurte, cu atât vor fi mai penetrante. În 1899 am produs unde electro-magnetice având lungimea de 1-2 mm şi am observat efectul lor la distanţă. A existat o mare speranţă exprimată de diverşi că introducerea acestor unde va avea un efect revoluţionar, dar eu nu împărtăşesc aceeaşi opinie. Vor fi utilizate, bineînţeles, dar într-o măsură limitată. Este limpede că folosirea undelor ultra-scurte nu va produce nici un efect apreciabil asupra artei transmisiunii fără fir.

    „Erori” ce întârzie transmisia fără fir a energiei electrice
   „Ce ne puteţi spune despre posibilitatea transmisiei fără fir a energiei electrice?” a întrebat reporterul.
   Din nou, dl. Tesla dă vina pe o „stranie prejudecată a experţilor” şi pe nişte „erori cumplite” pentru întârzierea punerii în practică a ideii. El crede că atunci când va fi realizată, puterea electrică va fi transmisă pe unde lungi. El a spus că poate da asigurare că schema de transmisie fără fir a energiei electrice este complet aplicabilă.
   „Folosirea undelor scurte pentru transmisia puterii electrice,” a spus dl. Tesla, „implică aparate complicate şi scumpe pentru rectificare sau pentru transformarea frecvenţei, ce ar face orice încercare serioasă de a întreprinde un asemenea proiect mult mai dificilă din punct de vedere economic.”

    „Când va apărea televiziunea?” A fost întrebat.
   „Trebuie sa apară în curând, şi într-o zi va fi la un nivel de perfecţionare ce va include difuzarea de muzică.” Apoi cu o rotaţie circulară a braţului său adăugă, „Imagini mari vor fi proiectate pe perete.”

Bibliografie:

 1. “Tesla Said”, compiled by John Ratzlaff
 2. http://www.rarenewspapers.com/view/576757
 3. Alte fotocopii si scan-uri ale ziarelor citate mai sus.
Advertisements
This entry was posted in Eter, Nikola Tesla and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Unde scalare: Viziunea lui Tesla (II)

 1. Pingback: Tehnologii ezoterice | Tehnici și tehnologii ezoterice

 2. Pingback: Unde scalare: Viziunea lui Tesla (I) | Tehnici și tehnologii ezoterice

 3. flaviand says:

  Asa un profesor de fizica mi-ar fi placut sa am! Iar apropo de solitudine si ideile care iti vin in urma meditatiei linistite, imi aduc aminte de un pasaj din Anastasia unde se discuta despre legislatori. In toate tarile de azi, cei care ar trebui sa se gandeasca la carmuirea tarii, adica prlamentari sau guvernanti, nu beneficiaza de asa ceva. Ba din contra, pe langa faptul ca sunt impreuna cateva sute intr-o camera acea locatie e situata in mijlocul capitalelor, in zonele cele mai aglomerate si agitate. Sistemul este gandit astfel incat sa nu cumva sa le vina ceva idei bune, nici lor si nici asa-zisilor oameni de stiinta din laboratoarele aflate in marile centre de cercetare.

  • ezotech says:

   Mda! Si mie mi-ar fi placut un astfel de profesor! 😛
   Referitor la locul unde se iau deciziile… principiul ocult din spate e simplu. Ca sa citam o replica dintr-un joc: “Bring them down to our level!” Adica creezi mai intai un mediu dizarmonios de vibratie joasa in care sa traiasca cei care au puterea in stat, iar deciziile lor vor fi in concordanta cu acel nivel, ulterior propagandu-se automat prin intermediul aparatului de stat in tot teritoriul. Pe mine ma dispera cand ii vad pe romani ca iau ca standard de viata Bucurestiul doar pt ca in mintea lor e varful economic al tarii si veniturile sunt mult mai mari aici. Daca ceva merge prost in B. ei zic ca asa e in Romania si unii apeleaza la replica standard “Uite in ce fel de tara traiesti!”. Multi sunt inca “under the spell”. Eu i-as sfatui sa ia o pauza si sa mearga in natura, in munti, sa-si limpezeasca mintea.
   Iar in ce priveste laboratoarele … multe sunt amplasate langa orase (din motive de transport al personalului) in ideea ca legile fizice sunt aceleasi peste tot….ceea ce nu este chiar asa. Anumite fenomene, mai ezoterice, se observa mult mai usor in anumite zone active energetic… 🙂 Un exemplu mai clasic este setul de fenomene de electricitate atmosferica si nu numai pe care Tesla l-a studiat in Colorado Springs.

  • ezotech says:

   Flavian, inca il mai poti avea pe Tesla profesor de fizica! 😀 Din fericire o parte din insemnarile sale ne-au ramas pana in ziua de astazi. Mai sunt interviurile si articolele publicate in diverse ziare si reviste tehnice inca din timpul vietii. Apoi o impresionanta lista de brevete publicate (evident ca nu tot ce a produs). Chiar daca nu iti da totul mura-n gura, tot poti patrunde in mintea Maestrului si te poti conecta la campul sau morfic studiindu-i insemnarile, lucrand si reflectand la realizarea practica a multora din dispozitivele sale! Un exemplu in acest sens este John Bedini care fix asa a inceput! Totul depinde doar de fiecare dintre noi! Asta si incerc sa fac prin intermediul acestui blog: sa atrag atentia asupra unor elemente cheie pe care multi ante-mergatori ni le-au lasat noua, celor interesati de a patrunde in tainele Universului.

   • flaviand says:

    Mersi. Chiar ii spuneam cuiva zilele trecute ca dupa ce voi incheia ciclul de aprofundare in permacultura, voi trece probabil la educatie. La mine un ciclu dureaza cam doi ani, asa ca peste vreun an si ceva numai bine vor ajunge si picii mei la varsta scolara. Pe masura ce fiecare dintre noi isi va redescoperi vocatia in noua era, vom avea nevoie si de o modalitate de a transmite toate aceste cunostinte urmasilor… 😉

 4. I haven’t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s