Sistemul GAIA de generare energie mecanică/ electrică


    Nemţii de la GAIA Energy şi o echipă sârbă au venit cu o idee simplă de folosire a forţei gravitaţiei, mai exact a forţei arhimedice, pentru generare de electricitate. Ei susţin că se poate ajunge ca o astfel de unitate să producă 5 KW în mod constant.

Video 1:

Video 2:

Galerie:

http://www.rosch.ag/index.php/de/entwicklungen/aufriebskraftwerk/kpp-galerie?page=1

 Principiul de funcţionare:

Componentele de bază sunt un bazin cu lichid în care sunt imersate camere umplute cu aer comprimat (doar jumătate din ele – partea stângă sau cea dreaptă) ca în diagrama de mai jos:

    În faza iniţială, înainte de pornirea sistemului, toate camerele sunt umplute cu apă. Când se dă comanda de pornire se introduce aer comprimat în camera cea mai de jos din partea stângă dinspre privitor, să zicem (de la ora 6 spre 7). Pe măsură ce se introduce aer în această cameră echilibrul sistemului este perturbat, forţa arhimedică exercitând o tendinţă de mişcare a acestei prime camere în sus. Forţa ascensională exercitată este egală cu greutatea volumului de lichid dislocat de cameră (legea lui Arhimede) minus greutatea camerei (e metalică).

   Când camera a ajuns la ora 12 aerul este eliminat (se deschide o supapă şi intră apa din bazin în mod natural în cameră). Procesul se repetă pentru toate camerele de pe partea stângă din exemplu nostru, adică pentru orele de la 6 la 12. În acest mod partea dreaptă va fi întotdeauna “mai grea” decât partea stângă. Drept urmare, sistemul se va roti în sensul acelor de ceasornic, pentru exemplul nostru. Acest lucru nu se întâmplă gratis! Pentru a putea dezechilibra sistemul se foloseşte aer comprimat, care este produs de un compresor alimentat cu energie electrică, împreună cu forţa arhimedică.

    Pentru mersul în gol (fără sarcină antrenată) cheia obtinerii unui surplus de energie faţă de cea cheltuită de compresor este ca energia consumată de compresor pentru a încărca camera de jos (măsurată în Jouli) să fie mai mică decât Lucrul mecanic al Forţei Arhimedice pentru respectiva cameră (măsurat în Jouli):

E compresor < (L Fortei Arhimedice – L G cameră).     (1)

LFA = FA x h x cos (alfa), unde

FA – forta arhimedică exercitată de greutatea volumului de lichid dislocat;

G cameră – greutatea camerei fară apă în ea;

h – distanţa/ înălţimea pe care se deplasează camera de la ora 6 la ora 12

alfa – unghiul dintre direcţia de aplicare a forţei arhimedice şi direcţia de deplasare a camerei. În cazul de faţă unghiul este de 0 grade –>  Cos (alfa) = 1.

Inegalitatea (1) devine:

E compresor < (FA x H – G cameră x H) <–>

E compresor < H x (FA – G cameră) <–>

    Deci, pentru ca sistemul să se pună în mişcare este necesar ca

H > E compresor /( FA – G cameră)                                      (2) sau

H > E compresor /( G lichid dislocat – G cameră)          (3) sau

H > E compresor / [g * ( p * V cameră – M cameră)]          (4)

Unde:

E compresor – se poate măsura cu un Wattmetru sau calcula altfel

g – acceleraţia gravitaţională (constantă)

p – densitatea lichidului (apă)

V – Volumul camerei imersate

M – Masa camerei imersate

Observaţii:

    1. În acest calcul am omis intenţionat greutatea ansamblului pe care sunt montate camerele, forţele de frecare, sarcina, etc. pentru a uşura înţelegerea mecanismului şi modul de proiectare. Introducerea celorlalte variabile rămâne temă pentru cei pasionaţi.

   2. Dacă considerăm camerele ca fiind de o dimensiune dată, analizând inegalităţile (2) – (4) observăm ca doar mărind înălţimea putem face ca sistemul să funcţioneze, respectiv să fie mai eficient, productiv.

   3. Ca observaţie suplimentară: sistemul are nevoie de un sistem automat de supervizare şi/ sau control. De ex, generatorul în sarcină este cuplat doar de la o anumită turaţie în sus. Modul de comandă al deschiderii valvelor pentru evacuare aer sau admisie aer comprimat ar putea fi şi el controlat electronic, în cazul în care nu se găseşte o soluţie mecanică. Nemţii au folosit un PLC. Pentru prototipare putem folosi un Raspberry Pi/ Arduino sau o alta soluţie low-cost deja disponibilă în format hardware.

    4. E compresor e o funcţie de înălţimea coloanei de lichid. Forţa exercitată de aerul comprimat când este introdus în cameră trebuie să fie direct proportională cu greutatea coloanei de lichid pentru a putea evacua aerul. Probabil compresorul ar trebui situat la un nivel inferior al coloanei si cat mai aproape de elementul de jos pentru a îmbunătăţi randamentul.

     5. Una din observaţiile teoretice care se pot face este că introducerea aerului comprimat în camera de jos face ca volumul lichidului din bazin să salte cu fix volumul camerei, exact acelasi volum de apă care coboară când Forţa Arhimedică intră în acţiune. La prima vedere poate părea că nu există nici un aport de energie. Poate că nemţii nu au făcut decât un compresor foarte eficient care e pus la treabă prin acest sistem mecanic….

Succes inginerilor şi meşterilor!

Alte informatii:

1. http://pesn.com/2015/04/22/9602609_Gaia-Energy_demonstrating_5-kW-home-power_Rosch-KPP-prototype_Germany,_taking-orders/#Photo.Gallery

2. http://gaia-energy.org

3. http://peswiki.com/index.php/Directory:Thrust_Kinetic_Generator_by_Rosch_Innovations_AG

Update 20 august 2015:

4. http://www.pureenergysystems.com/Validations/Rosch-KPP/

Iata ca si altii confima ce am presupus mai sus ca sunt elemente ascunse care nu tin de forta arhimedica care dau viabilitate sistemului:

“Classical physics would predict that such a system would never produce excess energy, but there are some proprietary aspects to the technology that are not disclosed. The proprietary aspects are in the air compressor and the generator, both of which Rosch manufactures; and in the controlling circuitry.”

Advertisements
This entry was posted in Apa, Free Energy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s