1001 erori conceptuale despre Energia Liberă (Free-Energy) (I)


    În urma discuţiilor aprinse cu persoanele interesate de domeniul energiilor alternative, mi-am propus să deschid un serial despre erorile conceptuale pe care le-am întâlnit cu privire la dispozitivele free-energy. Unele erori provin din lipsa de cultură tehnică, altele din interpretarea eronată a informațiilor corecte puse la dispoziție de inventatori, altele se datorează doar unei imaginații prea bogate sau unor erori de logică elementară… Iată mai jos o listă cu acestea, listă care va fi reactualizată încontinuu:

1. Dispozitivele free-energy produc energie din nimic.

    Eroarea conceptuală cea mai des întalnită legată de acest subiect. Cei mai mulţi oameni, inclusiv inginerii și oamenii de știință, au tendința de a considera sistemele tehnologice ca fiind sisteme închise (care nu efectuează schimb energetic cu mediul exterior/ înconjurător) atunci când le privesc pe hârtie sau în poze. În cel mai fericit caz, aceștia iau în calcul doar pierderile energetice, adică cedarea de energie către mediul exterior, și aceasta doar sub formă termică sau mecanică. Ce nu iau în considerare aceste persoane este că energia poate exista în Univers sub mai multe forme decât cele din manualele de fizică (termică, mecanică, electro-magnetică, etc), forme care abia încep să fie luate în considerare de către lumea tehnico-științifică. Un exemplu în acest sens este energia radiantă, formă de energie denumită și investigată de Nikola Tesla acum mai bine de un secol.

Aceaste forme speciale de energie pot intra în sistem în momentul funcţionării sale fără ca acest lucru să fie evident atunci când analizăm o diagramă sau chiar  sistemul efectiv. Un astfel de sistem ar juca şi rolul de convertor al energiei dintr-o formă în alta!

2. Dispozitivele free-energy încalcă principiile termodinamicii.

    Iarăși o eroare conceptuală! Aici problema este că principiile termodinamicii se aplică sistemelor închise ajunse la echilibru, sau cvasi-echilibru! Un sistem închis este un sistem care nu efectuează un schimb de materie sau energie cu mediul înconjurător. Aceste sisteme închise există doar teoretic. Practic, în lumea reală, nici un sistem nu este perfect închis sau izolat.

3. Motoarele magnetice funcționează doar pe baza atragerii-respingerii polilor magnetici.

    Educația tehnică falsă și incompletă primită în școală ne face să considerăm magnetul ca fiind acel obiect care are un pol Nord şi unul Sud, și ca între 2 magneți există doar forțele de atragere și de respingere, plus fenomenul de fero-magnetism (atragerea  obiectelor metalice). Din fericire, există până în momentul de față peste 220 fenomene magnetice cunoscute (chiar în mediul academic), din care doar puţin peste 50% au explicații în cadrul științei oficiale. Printre fenomenele magnetice ne-explicate oficial se numară si ceea ce Howard Johnson numește “exchange force”, un fenomen care se produce în anumite condiții la anumite porți (engleză: gate) magnetice construite de el și asociații săi. Această forță se manifestă în jur de 1/300 secunde și la o valoare de 10.000 de ori mai mare decât o interacțiune clasică între aceiași 2 sau N magneți!!!  Asta înseamnă, printre altele, că folosind aceeași magneți care intr-o configurație clasică ar produce o forță modestă, aproape inutilă dpdv practic, în configurațiile sale de magnetic gates se poate produce o forță atât de mare încât să se pună în mișcare o instalație tehnologică, de exemplu un automobil! De obicei, în astfel de configuraţii speciale, magneţii nu sunt doar aranjaţi altfel ca într-un alt puzzle, ci mai sunt si frezaţi în aşa fel încât forma câmpului să fie una extrem de specială şi precisă! Howard Johnson folosea un dispozitiv de vizualizare a acestor câmpuri rezultate constând într-un ecran cu tub catodic modificat. Asta înseamnă că lucrurile nu se fac “după ureche”, ci după nişte criterii foarte exacte!

4. Încercarea de a explica funcționarea sau ne-funcționarea lor cu teorii clasice.

    Prin definiţie e absurd să explici un fenomen ce se vrea nou cu nişte cunoştinţe vechi. Când teoria veche nu are sens să fie aplicată singura cale rămâne experimentul. “Natura nu minte niciodată!”, spunea Mihai Eminescu.

5. Încercarea de a explica ne-funcționarea lor apelând la modele teoretice.

    Aceasta este o eroare întâlnită des la persoanele cu o educație academică. Aceste persoane au falsa impresie că teoria primează în fața practicii sau a experimentului. Acest sentiment provine, cel mai probabil, din faptul că aceste persoane și-au început incursiunea în lumea tehnicii și a științei citind foarte multe cărți care puneau mai mult accentul pe partea matematică a acestui domeniu: calcule, diagrame, teorii și modele. Teoria este şi ea bună, dar vine pe locul doi, după experiment!

6. Încercarea de a explica ne-funcționarea lor bazându-te pe o schemă care nu prezintă toate detaliile componentelor sau toate fenomenele implicate.

    De multe ori cei ce prezintă în premieră o schemă a unui dispozitiv tehnic, fie că este vorba de un generator de energie sau un banal radio, nu includ toate detaliile şi elementele constructive ale dispozitivului din motiv de protejare a proprietăţii intelectuale, dar prezintă suficiente elemente cât să poată demonstra pe viitor că ei au fost primii realizatori ai dispozitivului în discuţie. Un caz foarte des întâlnit din această categorie sunt schemele din brevetele de invenţii din orice domeniu tehnic.

7. Ecuațiile lui Maxwell descriu complet fenomenele electro-magnetice şi din ele nu rezultă posibilitatea existenţei FE.

    Despre acest subiect am mai scris când am discutat despre unde scalare şi despre erorile din teoria clasică a electro-magnetismului.

8. Dacă dispozitivele FE ar fi reale s-ar adopta imediat pe scară mare.

    Vezi cazul adoptării curentului alternativ în US acum 1 secol. Faptul că o tehnologie este net superioară uneia care este deja în producție sau exploatare nu înseamnă automat că noua tehnologie va fi adoptată instantaneu. Sunt mai mulți factori implicați când vine vorba de schimbări radicale în cadrul unei societăți. În cazul mai-sus amintit, deşi se făcuseră teste de transmisie a curentului alternativ pe distanţe relativ scurte (1-2 km) nimeni nu testase o transmisie pe zeci sau sute de  km. Cum în acel moment reţelele de distribuţie a energiei electrice erau private, nici unul dintre marii jucători ai pieţei nu a sărit să adopte şi să implementeze noul sistem din cauza riscurilor financiare. Nouă ni se pare absurd astăzi pentru că ştim că funcţionează, dar la acel moment era vorba de a investi sume uriaşe în ceva ce nu fusese testat de nimeni în exploatare. Istoria consemnează chiar ilaritatea situaţiei când marile companii cereau garanţii din lumea academică pentru viabilitatea sistemului, dar nimeni nu vroia să-şi rişte reputaţia în cazul unui eşec. Abia după ce nemţii au demonstrat viabilitatea sistemului pe distanţe foarte mari au sărit şi companiile din US să-l implementeze, dar nu imediat, ci abia când le permiteau planurile financiare. Povestea se regăseşte relatată mai pe larg în cartea “Tesla – biografia unui geniu” de Marc J.Seifer.

9. Toată lumea ar avea de caştigat prin adoptarea tehnologiilor Free-Energy.

    Deşi pe termen lung este adevărat, pe termen scurt şi mediu industria energetică ar intra în colaps, s-ar pierde locuri de muncă, s-ar  genera crize sociale, guvernele şi-ar vedea PIB-ul redus drastic cu zeci de procente (nu uitaţi că taxarea directă şi indirectă a combustibililor aduce venituri însemnate la buget). Şi, probabil motivul cel mai important, anumite centre de putere mondială ar pierde pârghia de control reprezentată fie de şantajul energetic (vezi Rusia), fie de dominarea celor mai slabi prin privarea de surse de energie (Occidentul vs. ţările din lumea a III-a). Evident că nişte minţi luminate ar putea depăşi aceste probleme, dar pentru aceasta ar trebui ca factorii de decizie să aibă o deschidere mai mare şi o maiestrie în jonglarea cu diverse probleme.

10. Dăcă dispozitivele Free-Energy ar fi reale atunci s-ar fi găsit până acum suficiente persoane care să le fi reprodus şi distribuit celorlalţi. (lucru care chiar se întâmplă dar la o scară şi cu o viteză foarte mică)

    Este un raţionament aproximativ corect, însă Diavolul stă în detalii, după cum se spune… În primul rând, s-a creat falsa impresie că aceste dispozitive sunt uşor de reprodus, procesul de testare şi verificare reducându-se la reproducerea unei scheme în stilul celor de electronică din revistele de specialitate. În al doilea rând, multe din schemele care circulă la liber sunt incomplete, greşite, constituie dezinformări sau simple farse. În al treilea rând, şi poate cel mai important, nici măcar inventatorii (mai bine spus descoperitorii) acestor dispozitive nu înţeleg complet cum funcţionează şi, prin urmare, nu au cum să includă într-o schemă elementul-cheie necesar funcţionării în regimul promis. Schemele lor sunt cel mult reprezentări mecanice/ automate a ceea ce ei consideră a fi dispozitivul lor. E posibil ca ei să opereze în nişte condiţii particulare care nu se întâlnesc la cei care le reproduc ad-litteram după schemă. De exemplu poziţionarea în zone cu curenţi telurici semnificativi, linii energetice ale Terrei, rezonanţe mecanice sau electro-magnetice între o componentă a sistemului şi ceva din mediul imediat înconjurător sau chiar între componentele sistemului, etc. Există şi cazul hilar în care acelaşi inventator nu a reuşit să-şi reproducă propriul dispozitiv aflat în proximitate pentru comparaţie, diferenţele fiind puse pe compoziţia diferită a materialelor utilizate, rezonanţe foarte stricte greu de imitat, etc.

   Un ultim aspect legat de reproducerea dispozitivelor este că nici unul nu este simplu de executat. În spatele unei simple reproduceri stau sute de ore de muncă, nemaivorbind de cheltuielile financiare. Personal nu cred în nici un dispozitiv uşor de realizat în genul celor prezentate de diverşi farsori care iau 2-3 magneţi şi alte câteva componente, le lipesc cu scoci sau le prind în şuruburi, lipesc nişte fire, şi după numai 10-60 minute de meştereală totul e gata şi funcţional… Din experienţa celor care chiar au realizat ceva funcţional am înţeles că sunt implicate mult mai multe operaţii de prelucrare, calibrare, finisare, etc decât pare la o primă investigaţie făcută chiar de către cineva cu competenţe tehnice.

    Sper că aceste scurte exemple vor produce o mai mare deschidere asupra subiectului şi în rândul celor mai sceptici. Va urma!

Advertisements
This entry was posted in Cold Electricity, Conspiratii, Demitizari, Free Energy, Magneti, Nikola Tesla and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 1001 erori conceptuale despre Energia Liberă (Free-Energy) (I)

  1. Alecu Ioan says:

    Domnilor si Doamnelor,
    Am dezvoltat un Atelier Cercetare Avansata pentru conversia energiei neconventionale- LIBERE- cu scopul realizari* Casei Energetic Active *care este corespondentul european al conceptului de *Casa cu consum de energie aproape ZERO* In atelier dezvolt convertoare de energie neconventionala si pentru a caror conceptie i-mi trebuiesc informatii despre cele 200 de fenomene de feromagnetism.
    As fi bucuros sa primesc asemenea informatii si mai ales ecu0atii despre energia radianta – ecuaotii de dimensionare cu aplicatie inginereascasi implicit ecuoatii de dimensionare a energiei magnetice permanente.
    inginer Alecu Ioan -Romania.-0763622395.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s